Hitteprotocol



Bij een langere periode van warm weer is het van belang dat zowel de kwetsbare mensen zelf als ook de professionals en vrijwilligers die betrokken zijn de zorgverlening aan kwetsbare groepen extra alert zijn op de gezondheidsrisico’s van warm weer.

Als het heet is, is het belangrijk om meer aandacht te hebben voor mensen die niet goed voor zichzelf (kunnen) zorgen. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een chronische aandoening of jonge kinderen. Bij deze groepen kan hitte sneller leiden tot gezondheidsproblemen. Het Nationaal Hitteplan, het hitteprotocol, helpt om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Het RIVM en De Nierstichting hebben praktische en toegankelijke informatiebronnen opgesteld. Wij verwijzen je graag naar de linkjes onder aan deze pagina.

Animatie Hitteplan


Weet wat je moet doen als het warm wordt!

  • Drink voldoende; Drink water, thee of koffie. Ook als je geen dorst hebt, want ouderen hebben minder dorstgevoel. Matig het gebruik van alcohol. 
    Tip: Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
  • Houd jezelf koel; Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur). 
    Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor jouw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche
  • Houd je woning koel; Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten je woning, bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of airconditioning. 
    Tip: Zorg voor extra koele frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.
  • Zorg voor elkaar; Let bij warm weer extra op mensen in jouw omgeving die misschien jouw hulp kunnen gebruiken. 
    Tip: Ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat je kunt doen.


Ineke Kamphof, de praktijkondersteuner van Huisartsenpraktijk De Groenling in Leersum, heeft voor haar afstudeerproject het implementeren van een hitteplan in Leersum opgepakt. Een mooi project waarbij veel verschillende zorgverleners betrokken zijn. En waarbij ouderen met bepaalde medicatie handvatten krijgen om bij een hittegolf de medicatie aan te passen. Daarmee kan veel leed worden voorkomen. Het sluit aan bij https://www.rivm.nl/hitte. Dit is een voorbeeld voor de andere dorpen in de Utrechtse Heuvelrug die er ook mee aan de slag willen gaan.

Voor meer informatie:

Van het RIVM:

HITTEPLAN RIVM INFOGRAPHIC NORMALE HITTE

HITTEPLAN RIVM INFOGRAPHIC EXTREME HITTE

Van de Nierstichting:

MEDICIJNGEBRUIK BIJ HITTEGOLF, KOORTS, DIARREE EN OVERGEVEN Soms moet u uw medicijnen overslaan


Voor zorgverleners

Kijk voor meer informatie over dit project in de community algemeen – ouderen op Corpio