Medicatieveiligheid

Medicatieveiligheid

Medicatieveiligheid – veilig medicijnen nemen

 

 

Over Medicatieveiligheid

Veel mensen slikken meerdere soorten medicatie. Het is belangrijk dat dat veilig gebeurt. Slikken ze de juiste medicijnen? Klopt de dosering nog? Kan er misschien gestopt worden met een medicijn? Binnen het programma Medicatieveiligheid werken apothekers, huisartsen en de thuiszorg samen. Ze zorgen dat u de medicatie krijgt die u nodig heeft en dat u uw medicijnen op de juiste manier gebruikt.

 

Voor wie is Medicatieveiligheid bedoeld?

Het is bedoeld voor alle inwoners van De Utrechtse Heuvelrug die medicijnen gebruiken.

 

Hoe helpt het project u verder?

 

Overleg over uw medicatie

Huisartsen, apothekers en thuiszorg zijn allemaal betrokken bij het medicijngebruik van hun patiënten. Binnen het programma Medicatieveiligheid werken ze daarom nauw samen. Zijn er vragen over de medicijnen die een patiënt neemt? Of zijn er twijfels of een patiënt zijn medicijnen wel goed inneemt? Dan bespreken huisarts, apotheker en de thuiszorg dat tijdens een multidisciplinair overleg. Als het nodig is, worden in overleg met de patiënt aanpassingen doorgevoerd. Zo zorgen ze dat patiënten hun medicatie veilig blijven gebruiken.

 

Zorgverleners delen kennis

De zorgverleners delen ook kennis over medicijngebruik, landelijke richtlijnen en veiligheid. Ze maken samen werkafspraken, zodat inwoners van De Utrechtse Heuvelrug op de best mogelijke zorg kunnen rekenen.  

 

APK voor uw medicatie

Bij het gebruik van medicijnen kunt u tegen problemen aanlopen. Mogelijk heeft u last van bijwerkingen, moet de dosering aangepast worden of zijn er betere alternatieven op de markt. De apotheken en huisartsen in de Utrechtse Heuvelrug hebben daarom de persoonlijke medicatiebeoordeling ontwikkeld. Dit is een soort APK voor medicatiegebruik. Samen nemen ze zorgvuldig uw medicijngebruik onder de loep. Ze geven u ook advies om dat te verbeteren.

 

Welke zorgverleners zijn hierbij betrokken?

 

Apothekers

Uw apotheker weet precies welke medicijnen u krijgt en kan u daar het beste advies over geven.

 

Huisartsen

De huisarts en eventueel de praktijkondersteuner ouderen kennen u goed. Zij weten wat u nodig heeft om te zorgen dat u de juiste medicijnen op de juiste manier gebruikt.

 

De thuiszorg

Om te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, krijgen ze vaak hulp van de thuiszorg. De thuiszorg helpt hen om de medicatie op tijd en goed in te nemen.

 

Uw eerste aanspreekpunt

  • Wilt u een APK voor uw medicatie laten doen? Neem dan contact op met uw apotheker.
  • Heeft u vragen over uw medicijnen? Ook dan kunt u altijd terecht bij uw apotheker.

 

Informatie voor professionals over Medicatieveiligheid is te vinden op  Corpio.