Medicatieveiligheid


Medicatieveiligheid – veilig medicijnen nemen

 

 

Over Medicatieveiligheid

Veel mensen slikken meerdere soorten medicatie. Het is belangrijk dat dat veilig gebeurt. Slikken ze de juiste medicijnen? Klopt de dosering nog? Kan er misschien gestopt worden met een medicijn? Binnen het programma Medicatieveiligheid werken apothekers, huisartsen en de thuiszorg samen. Ze zorgen dat je de medicatie krijgt die jij nodig hebt en dat je jouw medicijnen op de juiste manier gebruikt.

 

Voor wie is Medicatieveiligheid bedoeld?

Het is bedoeld voor alle inwoners van De Utrechtse Heuvelrug die medicijnen gebruiken.

 

Hoe helpt het project je verder?

 

Overleg over jouw medicatie

Huisartsen, apothekers en thuiszorg zijn allemaal betrokken bij het medicijngebruik van hun patiënten. Binnen het programma Medicatieveiligheid werken ze daarom nauw samen. Zijn er vragen over de medicijnen die een patiënt neemt? Of zijn er twijfels of een patiënt zijn medicijnen wel goed inneemt? Dan bespreken huisarts, apotheker en de thuiszorg dat tijdens een multidisciplinair overleg. Als het nodig is, worden in overleg met de patiënt aanpassingen doorgevoerd. Zo zorgen ze dat patiënten hun medicatie veilig blijven gebruiken.

 

Zorgverleners delen kennis

De zorgverleners delen ook kennis over medicijngebruik, landelijke richtlijnen en veiligheid. Ze maken samen werkafspraken, zodat inwoners van De Utrechtse Heuvelrug op de best mogelijke zorg kunnen rekenen.  

 

APK voor uw medicatie

Bij het gebruik van medicijnen kan je tegen problemen aanlopen. Mogelijk heb je last van bijwerkingen, moet de dosering aangepast worden of zijn er betere alternatieven op de markt. De apotheken en huisartsen in de Utrechtse Heuvelrug hebben daarom de persoonlijke medicatiebeoordeling ontwikkeld. Dit is een soort APK voor medicatiegebruik. Samen nemen ze zorgvuldig jouw medicijngebruik onder de loep. Ze geven je ook advies om dat te verbeteren.

 

Welke zorgverleners zijn hierbij betrokken?

 

Apothekers

Jouw apotheker weet precies welke medicijnen je krijgt en kan je daar het beste advies over geven.

 

Huisartsen

De huisarts en eventueel de praktijkondersteuner ouderen kennen je goed. Zij weten wat je nodig hebt om te zorgen dat je de juiste medicijnen op de juiste manier gebruikt.

 

De thuiszorg

Om te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, krijgen ze vaak hulp van de thuiszorg. De thuiszorg helpt hen om de medicatie op tijd en goed in te nemen.

 

Jouw eerste aanspreekpunt

  • Wil je een APK voor jouw medicatie laten doen? Neem dan contact op met jouw apotheker.
  • Heb je vragen over jouw medicijnen? Ook dan kan je altijd terecht bij jouw apotheker.

 

Informatie voor professionals over Medicatieveiligheid is te vinden op  Corpio.