Positieve Gezondheid – gezondheid is meer dan niet ziek zijn
Over Positieve Gezondheid
Gezondheid is meer dan alleen ‘niet ziek zijn’. Gezond zijn betekent ook dat je goed in je vel zit, dat je je energiek voelt en dat je je dagen zinvol invult. Elk mens heeft andere dingen nodig om zich in alle opzichten veerkrachtig te voelen.
Kijken naar de hele mens
De zorgverleners en welzijnsmedewerkers in De Utrechtse Heuvelrug kijken daarom niet alleen naar jouw lichamelijke of psychische klachten. Ze kijken ook naar je als mens en naar de dingen in je leven die jij belangrijk vindt. Hoe functioneer je in het dagelijks leven? Waar haal je energie uit? Hoe kan je gezond blijven? Dat doen ze allemaal volgens dezelfde methode: Positieve Gezondheid.
Voor wie is de methode positieve gezondheid bedoeld?
Alle inwoners van De Utrechtse Heuvelrug kunnen werken aan hun gezondheid volgens de methode Positieve Gezondheid.
Hoe helpt de aanpak rond positieve gezondheid je verder?
Kom je met een lichamelijke of mentale klacht bij jouw zorgverlener of welzijnsmedewerker, dan kijkt hij of zij daar met een brede en positieve blik naar. De focus ligt niet alleen op problemen of klachten, maar juist op het verbeteren van zaken die voor jou belangrijk zijn. Positieve Gezondheid bestaat uit zes dimensies:
Deze dimensies zijn weergegeven in dit spinnenwebmodel:
Zelf bepalen wat jij belangrijk vindt
Met behulp van dit spinnenweb geef je rapportcijfers aan de verschillende dimensies in je leven. Zo zie je in één oogopslag waar verbetering mogelijk is. Wil je een goede score nog beter maken, omdat je uit die dimensie veel energie haalt? Of wil je een minder goede score graag verbeteren? Je kiest zélf welke onderdelen van je leven je het belangrijkste vindt. Samen met jouw zorgverlener of welzijnsmedewerker bespreek je hoe je hiermee het beste aan de slag kan gaan. Hij of zij kan je ook doorverwijzen naar extra ondersteuning of je een Welzijnsrecept meegeven. Zo werk je zelf aan het verbeteren van jouw draagkracht, veerkracht en kwaliteit van leven.
Je eerste aanspreekpunt
Je kunt jouw eigen zorgverlener of welzijnsmedewerker vragen om aan de hand van het spinnenwebmodel in gesprek te gaan. Dat hoeft niet jouw huisarts te zijn. Je kunt deze vraag stellen aan degene bij wie je je het meeste op je gemak voelt.
Voor meer informatie
Voor zorgverleners
Informatie over Positieve gezondheid is te vinden op CORPIO.