Vallen

‘Voorkomen is beter dan genezen’  Valpreventie in de Utrechtse Heuvelrug


Voor wie is valpreventie bedoeld?

Elke 4 minuten komt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. De gevolgen van zo’n val zijn enorm. Daarom is de gemeente Utrechtse Heuvelrug druk bezig om Valpreventie cursussen aan te bieden zodat iedere oudere inwoner de kans krijgt om daarna steviger en met meer vertrouwen te bewegen. 

Waarom is het zo belangrijk?

Zo lang mogelijk actief blijven en zelfstandig wonen, dat willen we eigenlijk allemaal. Maar als u ouder wordt, kunnen dagelijkse activiteiten, zoals lopen, fietsen en zelf boodschappen doen lastiger worden. Met zo’n valpreventie programma kunt u uw evenwicht verbeteren en uw zelfvertrouwen bij de dagelijkse dingen vergroten en de kans op vallen verkleinen.

Hoe gaat het eruit zien?

In elke dorpskern zullen activiteiten worden opgezet om u meer informatie te geven over valpreventie. Samen met een zorgverlener en buurtsportcoach gaan we kijken hoe stevig u nu staat, wat u lastig vindt en hoe we u daarmee verder kunnen helpen, als dat nodig is. Dit kan variëren van voorlichting tot advies op maat, een beweeg cursus in een groep of naar een speciaal traject bij een fysio- of oefentherapeut. Kortom we streven naar maatwerk voor u.

Bewegen is erg belangrijk, maar er komt natuurlijk meer bij kijken. Gezonde voeding, praktische zaken en beweeg en/of sport activiteiten na de cursus zijn onderdeel van het hele project. Het is namelijk wel belangrijk dat u hetgeen u geleerd heeft tijdens de cursus blijft oefenen en uw spieren blijft trainen.

Hoe verder?

Om val incidenten bij ouderen in onze gemeente Utrechtse Heuvelrug te verlagen is Lisette Schelbergen (fysiotherapeut)  per 1 maart als projectleider Valpreventie gestart. Zij werkt een plan uit, zodat alle stappen in de keten aanpak Valpreventie op elkaar zijn afgestemd en alle betrokkenen weten wat ze moeten of kunnen doen.

Het doel is om jaarlijks een groot aantal van de ouderen (65+) te laten deelnemen een valpreventie beweegprogramma dat gericht is op het verlagen van het valrisico.

Dat vraagt om lokale samenwerking en als we dit goed doen kunnen we veel leed kunnen voorkomen en de druk bij de zorg verminderen, immers ‘voorkomen is beter dan genezen’

Contactgegevens

Lisette.schelbergen@heuvelrug.nl


 

Voor zorgverleners: meer informatie staat in de community valpreventie in CORPIO.