Valpreventie

Team zorgprofessionals
Afbeelding Valpreventie


Waarom wil jij graag sterk blijven staan?

Iedereen wil zo lang mogelijk gezond en zelfstandig blijven. Zo kun je blijven genieten van de dingen die voor jou belangrijk zijn. Helaas kan een val dit in gevaar brengen, zelfs als je nog sterk en gezond bent.

Wist je dat er jaarlijks zo'n één miljoen 65-plussers vallen? Gelukkig kun je zelf veel doen om een val te voorkomen. Bijvoorbeeld door je spieren en balans te trainen. Ook gezond eten en regelmatig je ogen laten controleren zijn belangrijk.


Wat is jouw risico op vallen?

Test het eenvoudig en snel op www.hoesterkstaik.nl en ontdek wat jij kan doen om zo lang mogelijk sterk te blijven staan. Zo kun je de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen of een bezoek brengen aan familie, blijven doen. Meer informatie over de publiekscommunicatie, die ook landelijk uitgerold wordt, vind je op www.hoesterkstaik.nl


Wat kun je er zelf aan doen?

1. Trainen van evenwicht en spierkracht

2. Controleer je medicijnen

3. Eet lekker en gezond

4. Controleer je ogen

5. Zorg voor goed passende schoenen

6. Voorkom dat je in huis valt


Voor wie is valpreventie bedoeld?

Elke 4 minuten komt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. De gevolgen van zo’n val kunnen groot zijn. Daarom werken we in de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan valpreventie en zijn er valpreventie-cursussen voor 65-plussers.


Waarom is het zo belangrijk?

Zo lang mogelijk actief blijven en zelfstandig wonen, dat willen we eigenlijk allemaal. Maar als je ouder wordt, kunnen dagelijkse activiteiten, zoals lopen, fietsen en zelf boodschappen doen lastiger worden. Door te werken aan evenwicht en spierkracht verklein je de kans op vallen en houd je meer vertrouwen in het ondernemen van dagelijks activiteiten.


Hoe gaat het eruit zien?

Jaarlijks worden in elke dorpskern zullen activiteiten georganiseerd over valpreventie. Informatie hierover komt ook op Zorg4Heuvelrug.nl te staan. Bij een valpreventiebijeenkomst wordt getest hoe stevig je staat, wat je lastig vindt en hoe je daarmee om kunt gaan. Op basis hiervan krijg je een advies. Dit kan variëren van voorlichting tot advies over een valpreventiecursus. Dit kan een cursus zijn in een groep of een speciaal traject bij een fysio- of oefentherapeut. Kortom, dit is maatwerk.

Bewegen is erg belangrijk, maar er komt natuurlijk meer bij kijken. Gezonde voeding, praktische zaken en beweeg- en/of sportactiviteiten na de cursus zijn onderdeel van het hele project. Het is namelijk wel belangrijk dat je hetgeen wat je geleerd hebt tijdens de cursus blijft oefenen en je spieren blijft trainen.


Ketenaanpak valpreventie

Om valincidenten bij ouderen in onze gemeente Utrechtse Heuvelrug te verlagen is er een ketenaanpak valpreventie. Hierbij zijn o.a. buurtsportcoaches, huisartsen, POH-ouderen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten betrokken. Het doel is om jaarlijks een groot aantal van de ouderen (65+) te screenen op hun valrisico. Wanneer blijkt dat dit risico matig of hoog is wordt doorverwezen naar een valpreventie beweegprogramma.


Contactgegevens

Voor meer informatie hieroven kan je terecht bij: Maaike.wagemakers@nbss.nl en Danneke.lijftogt-rell@nbss.nl


 

Voor zorgverleners: meer informatie staat in de community valpreventie in CORPIO.

Scroll naar boven